Podravka preuzima Bobi i zagrijava se za jesenske akvizicije

Bez autora
Oct 04 2011

Preuzimanje slanog programa Bobi osječke Karoline bila je jedna od tema Nadzornog odbora Podravke u ponedjeljak. Iako se prije objave na Zagrebačkoj burzi nije moglo dobiti više detalja o tom poslu, ali riječ je o preuzimanju brenda i opreme u vrijednosti od oko milijun kuna. Koprivnička prehrambena industrija preuzima brend Bobi koji se sastoji od štapića, smokija i drugih grickalica. Osječka konditorska industrija Karolina od proljetos je u vlasništvu zagrebačkoga Kraša koji ju je za 7,3 milijuna eura (oko 53 milijuna kuna) preuzeo od njemačke kompanije Lorenz-Bahlsen. Kraš je tada preuzeo Karolinine pogone, imovinu te zaposlenike. Preuzimanje marke Bobi pozitivan je korak za Podravku, no svakako nedovoljan pothvat za kompaniju njezine veličine (3,7 milijardi kuna prihoda od prodaje) koja jaču akviziciju mjerka već godinama. Podravka se od jeseni 2009. godine, nažalost, čitavo vrijeme spominje u kontekstu kriminalne afere "Spice", a manje kroz poslovne uspjehe.

Podravka preuzima Bobi i zagrijava se za jesenske akvizicijePreuzimanje slanog programa Bobi osječke Karoline bila je jedna od tema Nadzornog odbora Podravke u ponedjeljak.

Iako se prije objave na Zagrebačkoj burzi nije moglo dobiti više detalja o tom poslu, dobro upućeni izvori nam kažu da je riječ o preuzimanju brenda i opreme u vrijednosti od oko milijun kuna. Koprivnička prehrambena industrija preuzima brend Bobi koji se sastoji od štapića, smokija i drugih grickalica. Osječka konditorska industrija Karolina od proljetos je u vlasništvu zagrebačkoga Kraša koji ju je za 7,3 milijuna eura (oko 53 milijuna kuna) preuzeo od njemačke kompanije Lorenz-Bahlsen.

Podijelili slatko i slano

Kraš je tada, kako nam je pojasnila prokuristica te tvrtke Marica Vidaković, preuzeo Karolinine pogone, imovinu te zaposlenike. "Kraš je uzeo slatki program, dok za slani nismo bili zainteresirani i on je ostao samo kao brend", rekla nam je Vidaković. Preuzimanje marke Bobi pozitivan je korak za Podravku, no svakako nedovoljan pothvat za kompaniju njezine veličine (3,7 milijardi kuna prihoda od prodaje) koja jaču akviziciju mjerka već godinama. Podravka se od jeseni 2009. godine, nažalost, čitavo vrijeme spominje u kontekstu kriminalne afere "Spice", a manje kroz poslovne uspjehe. Nedavno su ipak najavljena ulaganja u nove pogone i tehnologije vrijedna 100 milijuna kuna. Također u Koprivnici trljaju ruke zbog dobiti koja za devet mjeseci premašuje 80 milijuna kuna, a toliko je iznosila za čitavu prošlu godinu.

Uprava se navodno nada da će profit za čitavu 2011. napokon iznositi sto milijuna kuna. Inače, kupnja brenda Bobi za Podravku bi trebalo biti samo zagrijavanje za jače jesenske poslovne pothvate. Kompanija je u intenzivnim pregovorima o preuzimanju vojvođanske tvrtke Aleva. Riječ je o tvrtki u vlasništvu poduzetnika Hristivoja Miloševića i pregovori su dosta daleko odmakli. Aleva ima proizvodnju začinske paprike i ostalih sličnih proizvoda. Drugi veliki posao Podravke tiče se njezine vrlo profitabilne perjanice, farmaceutske tvrtke Belupo, koja će u idućim tjednima intenzivirati stratešku suradnju s makedonskim Alkaloidom. Riječ je o jednoj od najuspješnijih kompanija u Makedoniji, koja je po prihodima velika kao Belupo (oko sto milijuna eura prihoda), a upućeni tvrde da je strateško partnerstvo vrlo izvjesno te da može rezultirati i vlasničkim umrežavanjem.

Repovi "Spicea"

Podravkina uprava najviše je okupirana pregovorima s mađarskom OTP bankom i čini se da je nagodba blizu. Već jednom postignut, pa naglo prekinut dogovor s Mađarima podrazumijeva da će Podravka odmah OTP-u platiti oko polovicu od prije predviđenog iznosa (11,6 milijuna eura). Riječ je o razlici za kredit od 34 milijuna eura za što je kao jamac u aferi "Spice" protagonistima priče (bivši menadžment kojem se trenutno sudi) poslužilo 10,6 posto Podravkinih dionica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik